تاریخچه اسپرسو چیست
تاریخچه اسپرسو را باید بدانید واقعا لازم است بدانید این دستگاه اسپرسو امروزی چه مسیر طولانی را
طی کرده تا شما بتوانید قهوه اسپرسو را به صورت امروزی تجربه کنید
تا قبل از اختراع دستگاه اسپرسو , در کافه ها قهوه در حجم زیاد جوشانده می شد
اسپرسو از کجا آمده است؟
و حتی گاهی همراه با تفاله بود و درصورت سفارش مشتری قهوه جوشانده شده گرم میشد
میتوانید تصور کنید چقدر کیفیت ان قهوه پایین بود نه ؟ صد البته که هرگز قهوه ای به
غلظت اسپرسو وجود نداشت و قهوه تهیه شده رقیق تر بود اما جز این موارد مشکلات دیگری
ماننده زمان بر بودن تهیه قهوه وجود داشت چرا که قهوه باید به ارامی جوشانده میشد
پس برای رفع این مشکل باید درجه گرایند ( خرد شدگی قهوه ) ریز تر میشد که عصاره گیری از
ان سریعتر اتفاق بیفتد اما این هم شامل مشکلاتی مانند وجود تفاله در قهوه بود که نیاز به استفاده از یک
فیلتر ریز تر داشت که همین هم مجددا باعث افزایش زمان دم اوری میشد. پس نیاز به فشار
برای کاهش زمان عصاره گیری و صد البته فیلتری ریزتر بود که تفاله ها وارد نوشیدنی نشوند
تاریخچه دستگاه اسپرسو
و این مقدمه ای بود بر تاریخچه اسپرسو و ساخت دستگاه اسپرسو. دستگاهی که همانطور که در مقاله اسپرسو خدمتتان
گفته بودیم با ایجاد فشار آب نزدیک به دمای جوش بر یک بستر متراکم شده پودر قهوه , اسپرسو را آماده سازی میکند
اما این موضوع به شکل امروزی و به همین سادگی ها نبود … در سال ۱۸۸۴ اولین طرح و مدل دستگاه اسپرسو
توسط اقای موریوندو ثبت شد تا اینکه در سال ۱۹۰۱ اقای بزرا ( موسس برند دستگاه اسپرسو بزرا امروزی ) با تکمیل طرح و اضافه کردن جزئیات بیشتر
اولین دستگاه اسپرسو را احتراع کرد . این دستگاه حتی دارای پورتافیلتر ( در مطالب آتی برایتان توضیح میدهیم )
بود اما باید روی شعله اتش گرم میشد که این اقتصادی نبود و حتی نازل بخار نداشت ( استیم وسیله ای برای
بخار دادن و گرم کردن شیر ) پس نیاز به تغییرات در دستگاه و تولید در ابعاد تجاری بود
تاریخچه ماشین اسپرسو و اسپرسوساز
اما این شروع راه بود چرا که اسپرسویی که با آن دستگاه ها عصاره گیری میشد با فشار ۱٫۵ بار بود
( فشار دستگاه های اسپرسو امروزی ۹ بار است ) پس تصور کنید حتی این نوع اسپرسو هم به شکل امروزی نبود
نه لایه چربی طلایی شکل کرما را داشت و نه به غلظت اسپرسوی امروزی بود. تصویری که میبینید پوستر تبلیغاتی
اولین ماشین اسپرسو تاریخ است که مقدمه ای برای شروع راه دستگاه اسپرسو های امروزی بود
دستگاه اسپرسو و ایتالیا
حالا دیگر میدانید جهان اسپرسو و دستگاه اسپرسو را مدیون ایتالیایی هاست
و این دستگاه هویتی ایتالیایی دارد اما تا انجا گفتیم که اقای بیزرا در ۱۹۰۱ اولین
دستگاه اسپرسو را تولید کرد اما این دستگاه هم نواقصی داشت تا اینکه
بالاخره در سال ۱۹۰۵ اقاي پاووني ( موسس برند La Pavoni کنوني) توانست
با اضافه کردن نازل بخار به اين دستگاه خط توليد آن را شروع کند. اما اين کافي نبود
چرا که اسپرسو هايي که با اين دستگاه ها حاضر ميشدند مانند اسپرسو هاي امروزي نبود
و بسيار رقيق بودند و حتي لايه چربي طلايي کرما را هم نداشتند چرا که فشار اين دستگاه ها
تنها ۱٫۵ بار بود ( فشار لازم دستگاه هاي امروزي ۹ بار است ) .
دستگاه اسپرسو از کجا امده است
سرانجام چهل و دوسال بعد
در سال ۱۹۴۷ اقاي گاگيا توانست اولين نمونه دستگاه اسپرسوي امروزي را بسازد که با ارتقاي
کيفيت پيستون و رفع مشکلات نسخه های قبلی توانست فشار دستگاه را تا حدي بالا ببرد که اسپرسو با غلظت بيشتر
و یک لايه چربي عصاره گيري شود . او خودش نام اين لايه را کرما گذاشت . اين دستگاه ها اهرمي بودند
تا سرانجام در سال ۱۹۶۱ اقاي والنته با معرفي دستگاه فائما اي ۶۱ توانست تحول جديدي ايجاد کند
چرا که اين دستگاه پمپ فشار الکتريکي داشتند و ديگر نياز به انرژي فيزيکي نبود .
شناخت دستگاه اسپرسو
اين پمپ باعث کوچکتر شدن دستگاه و آب قبل از ورودي به هدگروپ گرم ميشد و همچنين مهمترين نکته امکان استفاده
همزمان از بويلر و استيم بخار در اين دستگاه ها بود و اين دستگاه اولين نمونه از نسل دستگاه اسپرسو هاي
امروزي بود و اين شروعي بود براي ساخت دستگاه هاي پيشرفته تر بود که علاوه بر امکانات و زيبايي بصري
امکان کنترل بیشتر برعوامل تاثير گذار بر عصاره گيري مانند دما و فشار و … به باريستا ميداد.
در مطالب آتی از انواع دستگاه اسپرسو و مکانيسم عملکردشان برايتان خواهيم نوشت